Gespecialiseerd in waterfysiotherapie

Gespecialiseerd in waterfysiotherapie

February 25, 2023 0 By admin

Steeds meer fysiotherapeuten specialiseren zich tegenwoordig in aquatische fysiotherapie, omdat het voor grote delen van de bevolking een aantal voordelen heeft opgeleverd. Aquatische fysiotherapie is effectief gebleken voor een aantal aandoeningen die verband houden met leeftijd, atletische verwondingen, verzwakte spieren en andere oorzaken. Fysiotherapeuten kunnen watertherapie gebruiken om de belasting van gewrichten en spieren te verminderen, pijn te verminderen en het lichaam te versterken zonder veel impact. Als je erover denkt om in de fysiotherapie te gaan, is dit een specialisatie die het overwegen waard is tijdens je training.

De feiten over waterfysiotherapie

Zoals de naam al doet vermoeden, omvat aquatische therapie bewegingen en oefeningen die in het water worden uitgevoerd. Bewegen in de watersport zorgt voor minder belasting van botten, gewrichten en spieren dan op het droge, dus het is ideaal voor mensen met blessures en zwakke spieren. Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel om in goede gezondheid te blijven en te herstellen van wat u ook scheelt, maar als u geblesseerd bent of gewoon in een slechte lichamelijke conditie verkeert door ouderdom of andere factoren, kan sporten moeilijk zijn. Water zorgt niet alleen voor oefeningen met weinig impact, maar het heeft ook een ingebouwde weerstand die helpt om uithoudingsvermogen en kracht op te bouwen. Watertraining biedt deze voordelen zonder de belasting van het heffen van gewichten of het gebruik van weerstandsmachines.

Hoe het gedaan wordt

Meestal wordt watertherapie uitgevoerd in een warm zwembad dat voldoende ruimte heeft voor de cliënt(en) om een volledig bewegingsbereik te hebben. Ontspannen oefeningen worden uitgevoerd terwijl het water de cliënt of patiënt omringt. Bloed circuleert van de benen naar het hart zonder enige zwelling in de voeten of gewrichten. En terwijl de oefeningen worden uitgevoerd, worden het evenwicht, de kracht en de flexibiliteit van de cliënt of patiënt vergroot dankzij de weerstand van het water, aangezien het drijfvermogen van het water zowel weerstand als ondersteuning biedt.

De voordelen van watertherapie

Het is mogelijk om kracht, behendigheid, uithoudingsvermogen en algehele gezondheid op te bouwen bij een gewonde, bejaarde, overgewicht of anderszins zwakke cliënt door aquatische therapie in hun levensstijl te introduceren. Atleten in training kunnen profiteren van een dosis aquatische therapie in hun routine. Patiënten met artritis en andere aandoeningen kunnen hun kracht en cardiovasculaire gezondheid verbeteren zonder zichzelf te belasten. Vrijwel elke fysiotherapiepatiënt kan profiteren van de ontspannende sensaties en verbetering van balans, coördinatie, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en zelfrespect die gepaard gaan met aquatische therapieprogramma’s.