Forstå fødevareallergier hos børn

Forstå fødevareallergier hos børn

March 7, 2023 0 By admin

 

Vidste du, at 8 % af børn under 3 år har fødevareallergi? Eller at 10 til 15 % af amerikanerne udviser intolerance over for gluten? Hvad er forskellen mellem en fødevareallergi og en intolerance?

Fødevareallergier udviser reaktioner, der er pludselige og alvorlige. De involverer immunsystemet og kan være livstruende. Fødevareallergi kan behandling påvises via en blodprøve. Symptomerne omfatter typisk hudproblemer, nældefeber, hævelse og vejrtrækningsproblemer (anafylaksi er den mest alvorlige).

På den anden side har fødevareintolerancer tendens til at have forsinkede effekter, der er mere subtile og varierende i naturen. Fødevareintolerancer fører til tilstande som tilstoppet næse og tilstoppethed, hovedpine, træthed, udslæt, mavepine, hyperaktivitet og adfærdsproblemer. Fødevareintolerancer kan testes med en ELISA blodprøve. Disse tilstande vil ikke dræbe dig, men de nedbryder helt sikkert din livskvalitet.

Allergi over for æg, mælk, soja, hvede, jordnødder og trænødder udgør 90 % af alle fødevareallergier hos børn. Nogle barndoms fødevareallergier er typisk vokset ud i de første par år af barndommen, men andre, såsom jordnødder og fisk og skaldyr, har en tendens til at forblive som voksne. Fødevareintolerancer såsom gluten (cøliaki), kan være genetisk arvelige autoimmune lidelser, der påvirker tarmene og begrænser optagelsen af næringsstoffer i kroppen. Disse intolerancer skal behandles ved at fjerne den krænkende mad fra kosten for livet. Undladelse af at gøre det kan resultere i osteoporose, infertilitet, neurologiske tilstande og i sjældne tilfælde kræft.

Fakta om fødevareallergi hos børn:

Mælk

Cirka 2,5 procent af alle spædbørn udviser allergi over for komælk, og den samme gruppe vil sandsynligvis også reagere på anden mælk fra dyr. Reaktionen vedrører generelt mælkeproteiner, kasein og valle. Sukkeret i mælk, laktose, giver ikke allergi, men kan resultere i en intolerance.

Ved 5 år vil de fleste børn vokse fra deres mælkeallergi (ca. 85%); mælkeallergien øger dog risikoen for at udvikle andre fødevareallergier.

Æg

Æg er den mest almindelige fødevareallergi hos børn, hvor knap 3% er påvirket. Børn kan være allergiske over for hviden, blommen eller begge dele. Mange vil vokse ud af ægallergien ved 5 års alderen. Igen øger eksistensen af en ægallergi i barndommen chancerne for at udvikle nasal allergi og astma senere.

Influenzaen bør ikke gives til børn med ægallergi.

Soja

Cirka 0,3 procent af børnene er allergiske over for soja, en bælgplante relateret til jordnødden. Denne tidlige barndomsallergi vokser typisk fra i en ung alder. Fordi soja er en almindelig fødevareallergi og kan forekomme hos børn, der også er allergiske over for mælk, er modermælkserstatninger, der anvender hydrolyserede proteiner, den bedste mulighed for spædbørn, der udviser allergi over for komælk.

Hvede

Hvedeallergi vokser normalt fra i en tidlig alder, og det er sjældent, at børn med hvedeallergi også er allergiske over for andre kornsorter som ris, havre og byg.

Nødder

0,6 % af alle mennesker udviser en allergisk reaktion over for jordnødder, en af de mest alvorlige former for fødevareallergi. Jordnøddeallergi kan føre til anafylaksi og er bestemt kategoriseret som livstruende, især hos børn med astma. Jordnøddeallergien er den mest almindelige fødevareallergi, der findes hos voksne, da kun omkring 20 % af børnene vil vokse ud af deres barndoms jordnøddeallergi.

0,5 procent af mennesker har allergi over for trænødder, som er fuldstændig uafhængige af jordnødder.

Fisk og skaldyr

Allergi over for fisk og skaldyr omfatter både fisk og skaldyr og kan være alvorlig og potentielt livstruende. Allergi over for en af disse fødevarer er mindre tilbøjelig til at vokse ud, og ses derfor ofte hos voksne.